Понеділок, 29 Квітня, 2024
Велта - впевненість у Вашому майбутньому!
ДодомуНовиниOSB, ДВП, ДСП – сфери використання

OSB, ДВП, ДСП – сфери використання

У сучасному приватному та комерційному будівництві досить часто використовують деревопохідні будівельні матеріали – OSB, ДВП та ДСП. Спільною рисою усіх цих матеріалів є те, що їх виготовляють із відходів деревообробної промисловості. Але в процесі виробництва застосовують різні технології та додаткові матеріали, які впливають та експлуатаційні характеристики та особливості.

Особливості OSB плит

Плити OSB виготовляють із дерев’яної стружки, яка розміщується кількома шарами взаємно перпендикулярно та проклеюється клеєм на основі меламінформальдигіду. Розрізняють два різновиди плит, виготовлених таким методом:

  • OSB – складається із спеціально відібраних щепок великого розміру;
  • QSB – має у складі дрібніші щепки та більшу кількість клейового компоненту, тому відрізняється кращою стійкістю до вологи. Однак, у процесі експлуатації ці плити виділяють значну кількість формальдегіду в повітря, тому в житловому будівництві їх не використовують.

Крім того, плити ОСБ поділяють на категорії за характеристиками та сферами використання:

  • Категорія 1 або OSB-1 – призначена для застосування у сухих приміщеннях, витримує невеликі навантаження;
  • Категорія 2 або OSB-2 – більш стійка до механічних навантажень, але може використовуватися при незначній вологості повітря;
  • Категорія 3 або OSB-3 – стійка до впливу вологи, механічних навантажень та біологічного розпаду;
  • Категорія 4 або OSB-4 – витримує великі навантаження та високу вологість повітря без зміни технічних характеристик.

Залежно від категорії, ОСБ використовують при спорудженні стін та перегородок, перекриттів, інших конструктивних елементів споруд. Вологостійкі, міцні плити часто слугують конструктивними елементами сендвіч-панелей, їх використовують при спорудженні рекламних стендів, контейнерів для транспортування різноманітної продукції. Останнім часом з набуттям популярності стилю лофт, OSB плити використовують і в якості декоративного облицювання стін.

Експлуатаційні характеристики ДВП

ДВП – це деревоволокнисті плити, які отримують із целюлозних волокон, які отримують шляхом пресування з додаванням полімерних клейових компонентів. У будівництві використовується при спорудженні перегородок, простінків, а також як чорновий настил під укладання лінолеуму, ковроліну, інших видів підлогового покриття. Залежно від кінцевої обробки є кількох видів:

  • Необроблені плити – частіше використовують у меблевому виробництві або для чорнового облицювання поверхонь всередині приміщень.
  • Фарбовані – виготовлення меблів та декоративне облицювання стін, інших конструкцій.
  • Ламіновані – найміцніший і найдовговічніший різновид, використовується для декорування приміщень, виготовлення кухонних «фартухів», стільниць, фасадів меблів, тощо.

Залежно від виду, купити ДВП можна, як для чорнового, так і для декоративного облицювання поверхонь. Плити товщиною 6-8 мм мають невелику вагу, тому часто застосовуються для обшивки стелі з подальшим нанесенням декоративного покриття. Часто ДВП застосовують для спорудження тимчасових будівель. В такому разі для будівництва стін застосовують плити товщиною 10-12 мм, а для перекриттів і підлоги – 15-18 мм.

Сфери використання ДСП

ДСП – деревостружкові плити – будівельний матеріал середньої щільності, який виготовляють із дерев’яної тирси та в’яжучих компонентів. Найпоширеніший при виробництві меблів. У сфері будівництва застосовується для спорудження ніш, полиць або для накриття сухої стяжки підлоги чи суцільної обрешітки.

МАТЕРІАЛИ У ТЕМУ

ПОПУЛЯРНЕ